19 - 20 lipca po raz pierwszy w gminie Piecki odbyły się "Regionalne Zawody Jeździeckie" w skokach przez przeszkody, podczas których Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Turystyki Wiejskiej realizowało projekt ? Dziedzictwo kulturowe kluczem do promocji gminy Piecki" dofinansowanym z budżetu Gminy Piecki.
Tematem projektu "Dziedzictwo kulturowe kluczem do promocji gminy Piecki" było przygotowanie stoisk z rękodziełem i lokalnymi produktami tradycyjnymi.
Przygotowano następujące potrawy:
-Wanda Chmielińska przygotowała zupę pokrzywową i kaszę z lebiody
-Krystyna Husar -Babkę ziemniaczaną i kotlety ziemniaczane oraz surówkę z buraków ćwikłowych
-Hanka Panas Żyszkowska ? zupę ?Dziadówkę"
-Teresa Brodowska ?sękacz i krokiety z mięsem, surówkę warzywną
-Kazimierz Dąbrowski ?chleb domowy
-Maria Nadolna ?ciasta drożdżowe i z śliwkami
-Katarzyna Swat ?piernik z jagodami
-Barbara Cybulska ?ciasto kakaowe
-Serafina Wojciechowska ?ciasta drożdżowe
-Marek Dudziak ? różne rodzaje ciast między innymi szarlotki
-Dorota Pęczek- pierogi z grzybami oraz pierogi z kaszą gryczaną i smalec z grzybami i z skwarkami
-Wypieki według mazurskich receptur tradycyjnych z piekarni pana Marka Szabelskiego prezentowała Pani Maria Stecka. Rękodzieło prezentował Pan Marek Madej z Jakubowa.
Obok stoiska Stowarzyszenia swoje stoisko przygotowała Lokalna Grupa Działania Mazurskie Morze, na którym to przedstawicielki LGD przygotowały quizy z nagrodami na temat znajomości dziedzictwa kulturowego z terenu działania LGD Mazurskie Morze.
Stoiska stowarzyszenia cieszyły się wielką popularnością zwłaszcza smakowite regionalne jadło przygotowane do degustacji.
Dorota Pęczek